Термобілизна для жінок: 6 корисних порад

Виглядати привабливо чи не замерзнути – такий вибір постає перед багатьма жінками щороку з настанням холодів. Насправді є спосіб, що дозволяє не вибирати, а поєднувати – мова про термобілизну.

  1. Термобілизна для жінок: чим відрізняється?
  2. Знайдіть правильний розмір
  3. Злита або роздільна термобілизна?
  4. Вовна – для прогулянок, синтетика – для спорту
  5. Функціональність та комфорт
  6. Вага має значення
  7. Догляд за термобілизною: особливості

Як добре, що зараз існує жіноча термобілизна, яку можна описати словом «стильна», не покрививши душею. Тому що років із 10 тому такі моделі можна було знайти тільки в магазині туристичного спорядження, і як «жіночий варіант» мені запропонували на вибір помаранчеву або яскраво-рожеву кофтинку — обидві у дрібні білі квіточки. От і все. Сьогоднішній асортимент вражає набагато більше, адже це не тільки жіноча, а і чоловіча, дитяча термобілизна та супутні товари. Поговоримо про те, як вибрати жіночу термобілизну, яка служитиме довго і радуватиме око.

Термобілизна для жінок: чим відрізняється?

Стандартна термобілизна виглядає як унісекс, але є кілька нюансів, що відрізняють власне жіночі моделі. Основна увага тут приділяється дизайну та елементам, так би мовити, ніжного комфорту. Якщо чоловіча термобілизна в основному схожа на спортивні костюми, що обтягує, то жіноча нагадує швидше предмети повсякденного одягу.

Серед цих моделей можна зустріти варіанти різного забарвлення: часто вони однотонні, яскравих кольорів, іноді з фантазійним оздобленням. Однак не варто лякатися варіантів “унісекс”: цей термін не означає, що модель вам не сподобається. Найчастіше ви побачите термобілизну облягаючого фасону – комплект із лонгсліву та рейтузів. Колірна гама, як правило, скромна – чорний, сірий або темно-синій.

Також виробники жіночої термобілизни часто використовують матеріали з великим вмістом вовни: така тканина приємніша на дотик і краще гріє. Крім того, жіночі моделі добре захищені в тазовій ділянці: є ущільнений шар матеріалу, який захищає статеві органи. До речі, такий шар є в будь-якому різновиді «низу» – легінси, шортах і навіть нижній частині боді.

Знайдіть правильний розмір

Здавалося б, очевидна порада, але на практиці її дотримуються не всі. За моїми спостереженнями, жінки, які вибирають термобілизну на кожен день, дуже часто носять речі, які їм просто завеликі. Про «штани-парашути», звичайно, не йдеться, але лонгсліви чи футболки, більше на піврозміру чи розмір, бачу досить часто.

Чому так буває, пояснити важко. Наприклад, якісь бренди можуть мати специфічні розмірні лінійки. Хтось із клієнток магазинів не вгадує з розміром, а потім соромиться обміняти річ, що не підійшла. А деякі навмисне купують одяг та білизну за принципом «велико — чимало». Так ось, логіка термобілизни працює зовсім інакше.

Якщо річ сидить надто вільно, між тканиною та тілом утворюються «повітряні кишені», що призводять до втрати тепла. Але ж у нас була зовсім інша мета, чи не так?
Є й інша крайність — білизна, яка сидить надто туго. Так, воно має щільно прилягати до шкіри, але в тісних речах вам некомфортно рухатиметься. Не дуже хороша перспектива, якщо термобілизна вам потрібна для активного відпочинку.

Злита або роздільна термобілизна?

Звучить дивно, ніби ми говоримо про купальники, але насправді так можна класифікувати і термобілизну. Зливний різновид є комбінезоном на гудзиках або блискавці. Така модель частіше зустрічається в чоловічих лінійках, але досить стильні та жіночні моделі можна зустріти також у брендів Hotouch та Colorfulleaf.

Ну, а з роздільною термобілизною все ясно – це вже знайомі нам комплекти «штани+джемпер». Втім, ці речі можна купувати та носити поодинці. В обох видів є свої переваги та недоліки. Цілісні комбінезони легші і тепліші, але враховуючи вибір матеріалів, вони не такі міцні. Ну, і додайте сюди момент із застібками, які потрібно розстібати під час походу до туалету.

З іншого боку, окремі «верхи» та «низи» з термоефектом частіше виконані з інноваційних синтетичних матеріалів, тому вони щільніші і довше служать. Але все ж таки вони можуть залишати невеликі лазівки для повітря зовні. Таке може статися, наприклад, якщо светр буде надто коротким або талія надто низькою (див. пункт 1 з порадами про примірку). Який би варіант ви не вибрали, переконайтеся, що почуваєтеся в ньому комфортно.

Шерсть – для прогулянок, синтетика – для спорту

Для покращення теплоізоляційних властивостей різні виробники використовують один вид волокна чи їх суміші. Але для вас у пріоритеті має бути комфорт: вибирайте тканину, яка не дратуватиме шкіру. Якщо у вас чутлива шкіра, уникайте «колючих» тканин і віддайте перевагу м’яким. Найкращий варіант – термобілизна з вовни. Це, так би мовити, тепла білизна VIP-класу.

Шерсть – відмінний «кондиціонер», вона відводить вологу та здатна регулювати температуру тіла. Вовняні речі зігріють вас за низьких температур і збережуть прохолоду під час перебування у приміщенні. Трикотаж з такого матеріалу дуже ніжний для шкіри, зате дуже кусач для вашого гаманця, особливо якщо йдеться про 100% вовни, ще й високої якості. Більш прийнятними можуть бути речі із вмістом вовни (оптимально – близько 45-50% у складі).

З іншого боку, синтетичні тканини дешевші та легші. Як правило, матеріал для термобілизни виготовляють із пористих волокон із досить великими осередками, що забезпечують циркуляцію повітря. За рахунок цього білизна добре відводить вологу та працює як термос.

Отже, у вас є такі варіанти як поліестер, спандекс, нейлон, лайкра і т.д. Виробники часто змішують ці волокна між собою або з натуральними для поєднання властивостей. Також синтетичні тканини простіші у догляді порівняно з натуральними, легко сохнуть і довше зберігають вихідну форму.

Для людей, які ведуть не дуже рухливий спосіб життя, зручнішими будуть вироби з двошарового матеріалу (верхній — синтетичний, нижній — бавовняний або вовняний). У такому одязі можна зручно проводити від 3 до 8 годин. на роботу.

Функціональність та комфорт

Звертайте увагу на шви: віддавайте перевагу плоским, що виходять на лицьову сторону. Такий вид пошиття убереже вас від натирання. Ще один момент – еластичність. Завдяки їй термобілизна не тільки зручніше в носінні, а довше вам прослужить, так як пристосовуватиметься до вигинів тіла і не буде деформуватися від навантажень. Отже, у складі тканини має бути хоча б 5% еластану.

Вага має значення

За цим параметром розрізняють три типи матеріалів: кожен має переваги і більше підходить для конкретних цілей.

  • Легка жіноча термобілизна (light або ultralight на етикетці) стане в нагоді, якщо ви живете в місцевості, де осіннім і зимовим порам притаманні помірно прохолодні температури. Також у подібній білизні дуже зручно виходити на пробіжку чи осінню велосипедну прогулянку. До легкої білизни відносять тканини щільністю 100 г/м2 – наприклад, одношарову синтетику на кшталт термополіестеру.
  • Термобілізна середньої щільності (warm) — для нижчих температур. Зазвичай йдеться про тонкі вовняні речі, де щільність тканини варіюється в межах 100-200 г/м2.
  • Тяжка або екстратепла термобілизна (x-warm або extra warm) призначена для екстремалів — спортсменів, туристів, дослідників і т.д. Така термобілизна забезпечує інтенсивне обігрів навіть у мороз і має суттєву вагу та щільність 250-270 г/м2. Як правило, це речі з внутрішнім шаром із товстої вовни або флісу.

Якщо навіть після інструкцій ви не впевнені в тому, що саме вам потрібно, ознайомтеся з описом білизни, що сподобалася, на сайті магазину або виробника. Саме торгова марка максимально точно вказує, для яких потреб призначена річ (щоденне носіння, активний відпочинок, спорт тощо).

Догляд за термобілизною: особливості

Купівлю термобілизни можна вважати довгостроковою інвестицією — звичайно, коли ви належним чином поводитеся з ним. Так, вовняні тканини потребують обережності при ручному пранні. Бавовну та синтетику з мікроволокнами можна прати в машинці, але дотримуючись делікатного режиму (не вище 40º). При цьому краще скористатися рідкими засобами, а не порошками.

Зверніть увагу на спецзасоби для догляду за спортивним одягом (наприклад, німецького бренду Wolly Sports або британського Nikwax). Не викручуйте випрану термобілизну та уникайте сушильних машин – це значно скорочує термін служби речей. Про сушіння на батареї або обігрівачі взагалі забудьте: через це тканина втратить термоефект. Хімчистка може пошкодити волокна.

Як бачите, вибір термобілизни – нескладне завдання, хоч і досить заплутане, якщо враховувати кількість правил та нюансів. Але ця невелика шпаргалка скоротить ваш шлях до вдалої покупки. Нехай ваше життя буде теплим і комфортним!

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.