Термобілизна: 4 поширені міфи, які слід розвінчати

Синоптики обіцяють нам дуже м’яку зиму без сильних заморозків. А ось політики та комунальники прямо кажуть, що опалювальний сезон цього року буде непростим і утеплюватись потрібно самотужки. Це означає, що нам не обійтися без термобілизни щодня. Навколо цього виду білизни існує чимало суперечливих тверджень. Розбиратимемося з їх правдивістю.

  1. Міф №1. Термобілизна гріє сама по собі
  2. Міф № 2. Термобілизна розрахована на конкретну температуру
  3. Міф № 3. Натуральне завжди краще синтетичного
  4. Міф № 4. Синтетична білизна подразнює шкіру
  5. Який тип термобілизни обрати?

Міф №1. Термобілизна гріє сама по собі

Це, мабуть, найголовніша омана, і велику роль у цьому відіграє префікс «термо». Більшість користувачів серйозно вважає, що такі речі за замовчанням рятують від морозу. Тобто досить одягти термобілизну на голе тіло, під звичайний одяг, а далі спрацьовує магія, і — пуфф! – стає тепло при -20°C.

Насправді ж уся магія частинки «термо» полягає у забезпеченні правильної терморегуляції тіла. Повсякденний одяг (навіть найтепліший), навпаки, при активному русі перетворюється на лазню. Мокре середовище відбирає усе вироблене тілом тепло, через що людина мерзне та ризикує застудитися, навіть якщо надворі не дуже холодно. Від цього рятує лише тонкий сухий прошарок між тілом та навколишнім середовищем. Саме цю роль і відіграє термобілизна.

Що ж стосовно спортивної дорослої або дитячої термобілизни, то вона по суті не тепліша за звичайний одяг. Просто вона пошита з високотехнологічної синтетики, яка швидко всотує піт. Але при цьому вона не промокає, а передає вологу верхнім шарам одягу (толстовці чи куртці). Термобілизна не дає тілу переохолодитися чи перегрітися від інтенсивних навантажень.

Міф № 2. Термобілизна розрахована на конкретну температуру

Припустимо, ви бачите у магазині термобілизну для зимових видів спорту, де на коробці вказаний температурний діапазон «від -10°C до -20°C». Ви одягаєте його на прогулянку у -10°C і… за півгодини замерзаєте як цуцик. Звісно, після такого ви будете впевнені, що виробники вас обдурили.

Але вони чесніші, ніж ви про них думаєте. Бо позначка із градусами на пакуванні є лиш рекомендацією. А ось що фірма дійсно вам гарантує, так це оптимальну терморегуляцію під час активності на свіжому повітрі у даному температурному проміжку. Тобто, окрім термобілизни, треба одягти відповідний верхній одяг: флісову толстовку та утеплені штани, лижний комбінезон тощо. Інакше буде як у тому анекдоті «Ви впізнаєте наших спортсменів за жовтими трусами та синіми майками… інші лижники одягнені трохи тепліше».

Якщо ви не плануєте активно рухатися або хочете носити ту ж саму термобілизну кожен день, враховуйте, що до вказаного температурного діапазону треба додати десь 10–15 °C. Тобто у білизні з заявленими -10-20 °C, при спокійній прогулянці, вам буде тепло при +5°C.

Деякі бренди, щоб уникнути такої плутанини, замість градусів пишуть сезонність — «комплект зимовий», «демісезонний» тощо. Такі примітки можна зустріти, зокрема, у японської марки Mizuno, американської Smartwool або італійської Accapi.

З цього правила є виняток — коли білизна позиціонується як універсальна, розрахована на будь-яку температуру. Це означає, що вона не є вузькоспеціалізованою — про це свідчать відмітки на ярлику на кшталт Street («вуличний») або Classic («класичний»). Такі є, зокрема, на моделях бренду Navigare. І, ясна річ, вони також потребують одягу за сезоном.

Міф № 3. Натуральне завжди краще синтетичного

Це твердження так само популярне як старий маркетинговий хід «без ГМО». Дехто досі вважає, що у холодну пору року вовняна білизна стане у пригоді навіть під час занять спортом. Але за фактом вовна, бавовна, віскоза та інші матеріали натурального походження призначені для комфортного щоденного носіння. Або для ночівлі у спальному мішку, якщо мова йде, наприклад, про турпоходи.

Річ у тому, що натуральні волокна легко всотують піт, особливо при підвищених навантаженнях. Так улюблений джемпер стає сприятливим середовищем для розмноження бактерій, а отже причиною неприємного запаху та подразнення. Тому в умовах довгого походу (або евакуаційної подорожі), коли немає доступу до душу та місця для запасних комплектів у наплічнику, синтетика буде справжнім порятунком.

Отже, запам’ятовуйте:

  • білизна зі 100% синтетики моментально відводить від тіла піт та якнайкраще підійде для екстремального спорту;
  • для зимових видів спорту можна обирати синтетичну білизну із невеликою добавкою натуральних матеріалів;
  • для водних видів спорту призначена білизна з синтетики, яка швидко сохне та має водостійкі властивості.

Міф № 4. Синтетична білизна подразнює шкіру

Повірити в це твердження неважко, оскільки багато хто стикався з небажаними ефектами синтетики під час носіння дешевих китайських топів, футболок тощо. Але якщо говорити про спеціалізовану білизну, то в її виробництві використовуються штучні матеріали високої якості, які також проходять спеціальну обробку. Налічуються десятки варіантів: від усіляких просочень до іонізації сріблом. Ці маніпуляції роблять речі цілком безпечними як здоров’ю, так екології.

Найпоширенішими видами синтетики є:

  • поліпропілен
  • поліестер
  • поліамід.

Поліамід – єдиний різновид з перерахованих, який не вимагає додаткової обробки. Цей матеріал сам собою гіпоалергенний і здатний підтримувати мікрофлору шкіри в нормі. Якщо говорити про ціну, то бюджетним вважається поліестер, волокна якого виготовлені з перероблених нафтопродуктів.

Деякі виробники додають до нього мікроворс для тепла та поліамід для більшої зносостійкості. Поліамід має структуру, подібну до бавовни, і майже не вбирає вологу. Але цей матеріал погано тримає тепло та сильно електризується, тому його часто використовують у змішаних тканинах.

Найдорожчий вид поліаміду – мікрофібра з іонами срібла, які стримують зростання бактерій. Цей матеріал ви зустрінете у таких брендів спортивної білизни, як Craft, Janus, Nordski або Brubeck.

Який тип термобілизни обрати?

Спочатку визначтеся з пріоритетом: для чого саме вам потрібна білизна? Для повсякденного носіння, щоб не мерзнути на роботі й вдома? Для комфортних тренувань на вулиці? Чи для туристичного екстриму?

Прочитайте склад тканини, ознайомтеся із технологією фірми-виробника на офіційному сайті. Так, для активного спорту та функціональних тренувань беріть тонку термобілизну з поліаміду, поліестеру або поліпропілену. На кожен день підійде будь-який різновид, у тому числі із вмістом вовни або віскози, адже тепло зберігає одяг, а термобілизна забезпечує комфорт.

Пам’ятайте: чим вища ціна, тим функціональнішою буде термобілизна. Однак шукайте оптимальне поєднання вартості та властивостей. Зокрема, такі вузькоспеціалізовані «бонуси» як зонування, компресія або вітрозахист можуть виявитися марними (наприклад, навіщо вам вітрозахист у спортзалі?) Водночас дешеві моделі нерідко мають меншу міцність.

Сподіваюся, мої поради допоможуть вам вибрати свій ідеальний базовий шар одягу та підготуватись до випробувань холодного сезону цього року.

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.