Ближче до тіла: найповніший гайд із вибору халатів

Ближче до тіла: найповніший гайд із вибору халатів

Давно минули часи, коли домашній халат асоціювався зі злісною тітонькою в стоптаних капцях та з бігуді на голові. Ми поступово усвідомили, що дім — не тільки наша фортеця, а й територія релаксу. А отже й одягатися на цій території потрібно відповідно.

  1. Типи халатів: відчуйте різницю
  2. Матеріали халатів: який вибрати?
  3. Застібки халатів: яка зручніша?
  4. Довгі чи короткі?
  5. Деталі для комфорту

Халат став символом комфорту, ключовим елементом нашого гардеробу під час відпочинку на вихідних, у ранкові та вечірні години. Не дивно, що існує так багато варіантів. Ми зібрали корисні поради щодо вибору халатів — для себе або на подарунок.

Типи халатів: відчуйте різницю

Розрізняють банні та домашні халати. На перший погляд вони дуже схожі, хоча кожен має своє призначення.

Банні халати, по суті, являють собою вдосконалений рушник, який вбирає залишки вологи з тіла після душу або ванни. Крім того, банні халати пропускають повітря, не створюючи «парникового ефекту». Це моделі з чистої бавовни — у вигляді стьобаного, вафельного або махрового полотна. Також хорошими всотувальними здібностями відрізняється махра з бамбука.

Домашні халати — більш затишні варіанти з фланелі, флісу або кашеміру, що зберігають тепло тіла протягом дня. У такому одязі цілком можна було б працювати в домашньому офісі, якби не одне «але»: такі м’які тканини вже дуже сильно розслаблюють.

Такі моделі розраховані на прохолодні сезони. А ось для спекотного літа підійдуть м’які й струмуючі халатики з віскози або модалу.

Нарешті, любителі розкоші і гламуру оцінять моделі з тканин з велюровими, атласними або шовковими текстурами. Їх можна одягати на голе тіло або поверх звабливої білизни.

Якими б не були ваші уподобання, ключовими моментами при виборі халату є довговічність, комфорт і звісно, естетичність. Тепер розглянемо основні моменти більш детально.

Матеріали халатів: який вибрати?

Одним з найпопулярніших матеріалів для халатів є бавовна: вона м’яка, міцна і добре пропускає повітря. Бавовну можна виткати різними способами, що дає змогу створити безліч різновидів із тими ж властивостями, але з різною текстурою.

Бавовняна махра

Офіційно ця тканина називається фроте, що в перекладі з французької означає «терта». Поверхня махрової тканини складається з петель, які утворюють ворс. Він може бути одно- або двостороннім: від цього залежить поглинальна здатність тканини. Махрова тканина відрізняється м’якістю, вона зігріває, але при цьому дихає. Також вона проста у догляді: її легко прати і сушити.

Бавовняний велюр

Це різновид махрової тканини, петлі якої були зрізані для створення м’якшої текстури. У результаті зовнішній шар велюрових виробів має оксамитову поверхню зі шляхетним блиском, тоді як внутрішній зберігає поглинальні властивості махри. Халати з бавовняного велюру підходять для зими, оскільки добре зберігають тепло. Цей матеріал часто набагато міцніший, ніж звичайна махра. Утім, речі з бавовняного велюру дорожче коштують, їх важче прати та сушити.

Вафельне полотно

Назва матеріалу говорить сама за себе — зовні його поверхня нагадує вафлю. Таке полотно тонше та легше за свої пухнасті аналоги, однак вологу вбирає практично моментально. Вафельні халати не так сильно облягають тіло і за текстурою більше нагадують рушники. Тому їх варто сприймати скоріше як одяг, призначений для банних процедур.

Льон

Традиційний натуральний матеріал — він легкий, міцний, гігроскопічний і майже не сідає під час прання. Халати з льону оптимальні для літа. До того ж їх зручно брати в подорожі: вони не займають багато місця у валізі.

Недоліками льону можна вважати високу ціну (за вироби з чистого матеріалу), а також потребу в частому прасуванні, оскільки він сильно мнеться. Проте лляні кімоно та сукні-халати преміального класу (зокрема, від Sensis) виглядають настільки шикарно та носяться настільки комфортно, що їхню покупку можна вважати вдалою інвестицією.

Шовк

Це натуральний матеріал, виготовлений з ниток, які прядуть шовкопряди для коконів. Про властивості шовку ходять легенди, частина з яких підтверджена вченими. Так, в американському авторитетному науковому виданні Sage Publishing опубліковано результати дослідження, що доводить омолоджувальні властивості натурального шовку. Листя тутового дерева, яким харчуються шовкопряди, багате на антиоксиданти, і ці речовини можуть потрапляти в організм через шкіру.

Крім гладенької текстури і розкішного блиску, шовкові вироби вирізняються охолоджувальними та кондиціонувальними властивостями. Тож шовковий халат — це не тільки елемент розкішного образу, а й must wear у спеку. Щоправда, 100% натуральний шовк є дуже дорогим та примхливим у догляді. Тому бренди домашнього одягу часто вдаються до змішування тканин.

Фліс та мікрофліс

Фліс — тканина з м’якою, але шорсткою поверхнею. Вона може виготовлятися з волокон поліестеру, акрилу, бавовни, вовни або суміші різних матеріалів. Мікрофліс виготовляють за тим самим принципом, але для цього використовують тонші волокна — мікрофібру, завдяки якій матеріал стає тоншим і гнучкішим.

Такі халати дуже сильно гріють — це «важка артилерія» для зими. Водночас вони менше пропускають повітря і можуть накопичувати статичну електрику. Також фліс не витримує високої температури, тому його не можна прасувати та прати у дуже гарячій воді.

Віскоза, модал та ліоцел

Ці матеріали дуже схожі за властивостями і за технологією виготовлення. Їх роблять із целюлози дерев, з тією різницею, що для віскози та модалу найчастіше використовують сосну, а для ліоцелу — евкаліпт. Халати з цих матеріалів підходять для весни й літа, адже вони дуже приємні для шкіри і добре драпіруються, що дає змогу модельєрам створювати ніжні жіночні силуети.

Крім того, модал і ліоцел мають шовковистий блиск та здатність охолоджувати шкіру. Тому халати з цих тканин можна розглядати як більш доступну за ціною альтернативу шовку.

Бамбукові тканини

Також виготовляються з целюлози, але вже бамбукової. Поруч із такими халатами завжди можна ставити приставку еко, і ви не помилитеся. По-перше, бамбук стійкий до шкідників, тому не обробляється пестицидами. А ще речі з такого полотна не лише добре вбирають вологу, а й мають протигрибкові властивості, які зберігають навіть після неодноразового прання.

Для халатів з бамбуку використовують як махрові тканини (зверніть увагу на моделі бренду Sensis), так і гладенькі (колекція марки Effetto).

Халати з поліестеру та поліаміду: «за» і «проти»

Поліестер та поліамід є найпоширенішими синтетичними тканинами, і це не дивно. Вони здебільшого міцні, легкі у догляді — ці матеріали не мнуться, невибагливі в пранні та швидко сохнуть. Загалом, халати з синтетики майже «невбивані», проте слід врахувати кілька моментів.

Поліестер у чистому вигляді погано пропускає повітря — у спеку в такому халаті легко спітніти, тому ця річ потребуватиме частого прання. Поліамід із «дихальною» опцією впорається краще, проте не набагато. Також синтетика може накопичувати статичну електрику, що зробить вас схожими на ходячі павербанки.

Чи означає все це, що халати з поліестеру та поліаміду — небажані покупки? А ось це вже залежить від якості самої тканини та від виробника. Обирайте серед продукції брендів з іменем та репутацією, які турбуються про якість. До того ж, синтетичні волокна дозволяють виготовляти тканини з найрізноманітнішою текстурою — від імітації м’якого трикотажу (бренд LingaDore) до сітки, мережива та матеріалів з атласним блиском (лінійки Ora та Anabel Arto). Такі моделі розраховані не на зігрівання у холод, а скоріше на справляння враження.

Застібки халатів: яка зручніша?

Вибір халата за типом застібки багато в чому залежить від призначення речі та особистого поняття про комфорт. Так, халат із зав’язками та поясом ідеальний для носіння після ванни, сауни або для ранкових годин, коли ви долаєте шлях від ліжка до кавоварки.

А ось халати на гудзиках або блискавці вже більше схожі на те, що ми називаємо домашніми сукнями. Вони є хорошим вибором для повсякдення, у них ви почуваєтесь надійно прикритими.

Стосовно блискавки є нюанс: від неї залежить ваш щоденний комфорт. Груба застібка буде топорщитися, коли ви сядете, або заважатиме, якщо ляжете. Звертайте увагу на халати з тонкими та доволі гнучкими блискавками, як-от віскозні моделі від Roksana та зимові з мікровелюру від Effetto.

Експертна порада:

Леся Наказна,
експертка Intimo.ua

Халати завжди асоціюються з домашнім затишком. Напевно, ні для кого не секрет, що в халаті можна виглядати і привабливо, і елегантно, адже виробники радують різноманіттям кольорів, принтів та фасонів.

Розкішні моделі з шовку в поєднанні з мереживом пропонують Komilfo, Anabel Arto, Forly, а халати-сукні від Roksana стануть найулюбленішими предметами домашнього гардероба завдяки зручності та комфортним тканинам.

Довгі чи короткі?

Крім матеріалу, халати розрізняються і за кроєм. Більшість моделей має довжину до коліна, але бувають також екстракороткі халати та максі довжиною майже до підлоги.

Згадайте «золоту добу» Голлівуду: кінодіви 20-х років не ходили по своїх віллах без довгого елегантного халата. Вони виглядали ефектно навіть у власних чотирьох стінах і загорталися у шовк та атлас, декоровані мереживом. Оскільки зараз ми також перебуваємо у «бурхливих 20-тих», настав час надати довгим халатам другий шанс. Врешті, всередині кожної жінки спить кінозірка.

Короткий халат підійде жінкам, які надають перевагу рухливості і. звісно, люблять демонструвати ноги. Також ці моделі підійдуть для SPA або відпустки.

Деталі для комфорту

Багато хто вважає, що ідеальний халат має бути тільки з капюшоном. Ця деталь стає у пригоді після ванни або душу, навіть якщо у вас коротке волосся.

У будь-якому випадку практичними будуть накладні кишені спереду. Вони є не лише ефектним акцентом, а й зручним сховищем для різних дрібниць, які хочеться мати під рукою: гумок для волосся, серветок тощо. А ось потайні кишені по боках оцінять ті, хто любить тримати там руки – для тепла або за звичкою.

Скориставшися нашими порадами, ви знайдете халат, який буде зручним, добре сидітиме і відповідатиме вашому стилю.

Підібрати халат в Intimo.ua:

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.