Як доглядати за купальником: найповніша інструкція

Усе те, за що більшість із нас любить літо — яскраве сонце, купання в басейні та тривале лежання на пляжі — може негативно впливати на наші улюблені купальники. Тепло, хлорована вода та сіль призводять до того, що кольори з часом зникають, а тканина втрачає еластичність. І це все лише верхівка айсберга! Наша підбірка порад допоможе вам захистити пляжну «амуніцію» від вицвітання та передчасного зношення.

  1. Зняли? Одразу прополощіть!
  2. За можливості періть вручну
  3. Перевіряйте плями від сонцезахисних засобів
  4. Правильні засоби: від спеціальних до мила
  5. Не залишайте на сонці
  6. Сушіння: чим погана мотузка
  7. Ковтунці: боротися чи запобігти?
  8. Перед зберіганням дайте повністю висохнути

Зняли? Одразу прополощіть!

Правильний догляд за купальником починається з моменту, коли ви знімаєте його після дня, проведеного на пляжі чи в басейні. Взагалі, найгірше, що можна зробити з купальником — це залишити його мокрим, загорнутим у поліетиленовий пакет. Це не тільки навантажує тканину, але й сприяє розвитку плісняви та вбиранню неприємних запахів.

Експерти радять як найшвидше після носіння прополоскати костюм у холодній прісній воді, щоб змити хлор та будь-які інші хімічні речовини, а також бактерії, перш ніж вони потраплять між волокон тканини.

Розробники тканин для пляжного одягу враховують вплив, так би мовити, агресивного середовища, додаючи до складу полімери, які забезпечують пружність та відштовхують сторонні речовини. Хоча вони, як правило, досить міцні, тривалий вплив води, що містить солі, мінерали та хлор, зрештою руйнує ці зв’язки.

А ось популярна порада загорнути купальник у рушник насправді не працює. Це навпаки затримає вологу та хімічні речовини у тканині.

За можливості періть вручну

Якщо ви не у готелі, завжди хочеться спростити собі життя та підкинути купальник чи плавки у машинку, до щоденного прання. Проте ці речі все ж таки краще прати руками. Бо навіть працюючи у делікатному режимі пральна машина може розворушити тканину вашого купальника до такої міри, що вона втратить форму. Звісно, від одного чи кількох циклів машинного прання катастрофічних наслідків не буде. Інша річ — якщо вдаватися до нього дуже часто. Що цікаво, чоловічі плавки зазвичай роблять з матеріалу з меншим вмістом спандексу, тому вони краще переживають випробування пральною машинкою.

Отже, якщо ви наважилися на машинне прання, подбайте про захист примхливого купальника: покладіть його в сітчастий мішечок для прання білизни. Верх купальника з фіксованими чашками краще прати у спеціальному контейнері для бюстгальтерів (з тією ж текстурою, що мішечки, але циліндричної форми). Попередньо переконайтеся, що ліф від купальника застібнутий.

Перевіряйте плями від сонцезахисних засобів

Як би акуратно ви не наносили крем чи олію на тіло перед засмагою, ви скоріш за все трохи задінете купальник. Полімери в тканинах для купальників мають погану звичку затримувати масні плями. Але намагайтеся маститися так, щоб засіб увібрався у шкіру до того, як ви одягнете купальник, або так, щоб на тканину дійсно потрапляв мінімум засобу. Інакше на вас можуть чекати наслідки у вигляді зміни кольору та навіть жовто-коричневих плям.

З останнім казусом ви могли стикатися, якщо проживаєте у регіоні з жорсткою водовідною водою. А винний у всьому авобензон (avobenzone) — поширений інгредієнт сонцезахисних засобів. Він вступає у реакцію з залізом у жорсткій воді, утворюючи справжнісіньку
іржу! Отже, щоб не дивуватися з «іржавих трусів», найкраще буде запобігти появі цих плям, обравши крем, який не містить авобензону. Однак якщо перед вами постає вибір між захистом купальника чи шкіри, шкіра, безумовно, перемагає.

Проте більшість плям, на щастя, можна усунути тим самим м’яким миючим засобом, яким ви регулярно перете купальник. «Постраждалу» ділянку треба обробити засобом та залишити на 5-10 хвилин, після чого випрати у теплій воді.

Правильні засоби: від спеціальних до мила

В ідеалі краще використовувати спеціальні засоби для еластичних синтетичних тканин.
Вони містять м’які компоненти, покликані вберегти костюм від розтягування або передчасного зношування тканини. Також вам підійде пральна хімія з позначками «для спандексу» або «для спортивного одягу», оскільки більшість спортивних бра виготовлені з тих самих тканин, що і купальники (або схожих за складом). Врешті, зверніть увагу на засоби для делікатного прання. Врахуйте, всі перелічені засоби — рідкі чи гелеві, а от порошки для купальників будуть надто агресивними.

Втім, якщо ви відпочиваєте в умовах, близьких до польових (наприклад, на відпочинку в кемпінгу, куди ви не везли пральну машинку), експерти допускають використання рідкого мила чи навіть засобу для миття посуду. Як виняток — чому б ні?

Не залишайте на сонці

Що казати, кожен з нас хоч раз цим грішив під час морського відпочинку. Адже це так зручно — повісити купальник на балконі під прямими сонячними променями, щоб він скоріше висох. Але за таку швидкість доведеться платити яскравістю.

Сушіння: чим погана мотузка

Є дві речі, які вбивають ваш купальний костюм після прання: сушильна машина та, як не дивно, білизняна мотузка. Так, розвішування може деформувати купальник та спричинити його розтягування, тоді як тепло від сушіння в барабані послаблює еластичність тканини.

Натомість після прання слід обережно віджати купальник, щоб видалити зайву воду, але не викручувати, щоб не пошкодити волокна еластану. Потім покладіть його на рівну поверхню, як-от, стільницю або сушарку для одягу (це допомагає зберегти форму). У готельних номерах вам скоріше вдасться перший варіант: сушарки доступні не скрізь. Для покращення циркуляції повітря та прискорення сушіння можна використовувати вентилятор.

Ковтунці: боротися чи запобігти?

Невеликі «пухнастики» на задній частині плавок можуть зіпсувати враження навіть від найчудовішої пляжної вечірки. Оскільки синтетичні волокна міцніші за натуральні, ковтунці на таких речах будуть помітнішими. З теплих речей винахідливі жінки приноровилися видаляти їх бритвою або спеціальною машинкою. Проте на купальниках ці гаджети, на жаль, не працюватимуть, як треба. Як показала практика, «поголені» плавки починають пушитися ще сильніше, оскільки волокна проріджуються під лезом.

То що ж робити? Єдиний спосіб уникнути ковтунців — уникати інтенсивного тертя об поверхні на кшталт гальки чи бетонних бортиків басейна. Підкладайте рушник: і модну обновку збережете, і тілу буде зручніше.

Перед зберіганням дайте повністю висохнути

Незалежно від того, чи збираєтеся ви просто покласти купальник у шухляду до наступного уїк-енду, чи пакуєте його до наступного літа, переконайтеся, що річ повністю суха. Ця пересторога допоможе запобігти появи цвілі.

Зберігати купальники, так само як і сушити, слід у пласкому вигляді, щоб матеріал не розтягнувся або не деформувався. Для додаткового захисту від бактерій або цвілі ви можете помістити купальник у чохол для одягу на блискавці.

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.