Найповніший гайд із вибору колготок на будь-який сезон

Одна з найскладніших жіночих дилем — одягатися максимально зручно або бути стильною. Восени та взимку такий вибір постає особливо часто. Коли дме пронизливий вітер, бажання одягти спідницю чи сукню відпадає. Ситуацію рятують колготки. Це ідеальний аксесуар, який захищає ноги від холоду та виграшно доповнює образ. А іноді навіть стає відправною точкою для нього. Отже, давайте обирати правильну пару разом!

  1. Справа у денах: обираємо товщину
  2. Матеріал колготок
  3. Розмір жіночих колгот: нюанси вибору
  4. Як знімати мірки для визначення розміру колготок
  5. Стильна абетка: обираємо колготки за кольором

Справа у денах: обираємо товщину

Перше, на що ви маєте орієнтуватися під час вибору колготок — їхня щільність та товщина. Вони вимірюються за допомогою одиниці деньє (denier). На пакуванні ви частіше побачите позначку den або D. Чим вищий den ваших колготок, тим вони товщі та менш прозорі — і, відповідно, навпаки. Все просто!

15-30 den – ніжна класика

Колготки щільністю до 15 den вважаються ультратонкими. Носити їх є сенс на урочистих прийомах або у офіційних установах із дуже жорстким дрес-кодом. Ну, а 20-30 den — категорія прозорих колгот, відома всім нам офісна або вечірня класика. Такі моделі підійдуть більше для пізньої весни, літа або аномально теплої осені (втім, в Україні останнім часом інакше й не буває). Проте не ховайте павутинки далеко із настанням холодів. Скоріш за все ви захочете мати під рукою прозорі колготки цілий рік для створення вечірніх образів.

40 den – ідеально для осені

Шукати колготки для осені слід приблизно з 40 den. Деякі бренди називають їх навіть напівпрозорими, або «з середніми денами» (Mid denier), про що згадують на пакуванні. Через матеріал таких колгот може трохи просвічувати нога (навіть через матові, створюючи цікавий ефект). В той же час «сороківки» є більш витривалими до зовнішнього впливу, ніж 20-денові павутинки, є менша ймовірність, що ви поставите на них затяжку.
Колготки щільністю 40 den ідеально підходять для початку осені, коли ще не дуже хочеться відмовлятися від міні та шортів.

50-60 den

Щільність, яка вважається майже універсальною. Такі колготки можна чудово носити під час мінливої жовтневої погоди, коли із вбранням на день ви визначаєтеся, виглядаючи у вікно на перехожих. А помилитися у такій ситуації легко: вранці холодно, вдень цілком може бути спекотно. Якщо пощастить, колготки 50-60 den можна носити до середини листопада, якщо погода остаточно не зіпсується. Ногу вони прикривають щільніше, шкіра вже не так просвічує. В той же час вони компенсують коротку довжину спідниці, не даючи ногам замерзнути.

70, 80 і 90 den

Така товщина розрахована вже на більш холодний листопад або на дуже ранню весну. До речі, з цієї відмітки вже починаються моделі з додаванням вовняних волокон (наприклад, у лінійках італійського бренду Trasparenze або українського Legs). Цей різновид гріє, але не дає нозі пітніти. Колготки цілком переживуть навіть вечірку-пікнік надворі.

100-150 den

Це вже цілком прийнятний зимовий варіант: забезпечується чудове покриття та інтенсивний колір на нозі. Якщо хочете розбавити зимовий look яскравою плямою, майте це на увазі.

200 den

Ці колготки добре послужать вам взимку, вони можуть виступити в тому числі альтернативою легінсам. Подібні моделі передбачені саме для морозної погоди, тому часто випускаються з махровою начинкою або начосом. Кольорова гама тут зазвичай стримана — в основному чорний та сірий. Найбільш яскраві колготки, які можна зустріти у такій щільності — сірі та коричневі.

Експертна порада:

Леся Наказна,
експерт Intimo.ua

У весняний період ефектно виглядають моделі щільністю 8-20 den, адже вони підкреслюєть силует ніжки і дають відтінок. Пропоную звернути увагу на бренди Trasparenze та Franco Bombana.

Восени раджу обирати колготи щільністю 40-60 den. Вони цупкіші на дотик, а різноманіття кольорів та принтів доповнить будь-який гардероб. Взимку рекомендуємо звернути увагу на колготки брендів Ysabel Mora та Legs, в складі яких присутні натуральні складові – вовна, бавовна, віскоза.

Матеріал колготок

Найпопулярніші матеріали для виготовлення жіночих колготок – це суміш поліаміду та еластану, а також спандекс (лайкра). Останній відрізняється високою міцністю та еластичністю. Колготки з високим вмістом лайкри краще тягнуться, довше служать та краще витримують прання. Ще одна їхня властивість – моделювання фігури: ноги у таких колготках здаються більш стрункими та навіть довшими (якщо правильно підібрати колір). Чим вищий відсоток лайкри у колготках, тим вони еластичніші й тим краще сідають на ноги.

Існує також лайкра 3D – удосконалений варіант лайкри, ще міцніший та еластичніший. колготки з такого матеріалу мають шовковисту текстуру, їх надзвичайно комфортно носити.

У щільніших версіях (понад 30 den) ви частіше зустрінете добавки інших волокон. Це необхідно для того, щоб ноги у колготках краще дихали та менше пітніли — все ж структура тканини там щільніша. Зокрема, у колготках середньої товщини зазвичай присутні модал та віскоза. Такі вироби приємно огортають ногу, наче друга шкіра. А ще колготки з модалом чи віскозою мають глянцеву текстуру, яка надає їм особливо ефектного вигляду.

Колготки з вовною або кашеміром, відзначаються теплотою і м’якістю. Це вже більш щільні варіанти — понад 100 den.

Бавовняні волокна також додаються до колготок понад 100 den. Вони будуть дещо жорсткіші, ніж вовняні, але водночас забезпечують чудову вентиляцію. У категорії 50-60 den ви також можете знайти матові колготки з волокнами бавовни. Вони органічно впишуться у повсякденні образи.

Також у виробництві демісезонних та зимових колготок дуже часто застосовується мікрофібра. Матеріал має оксамитову текстуру, добре зберігає тепло та забезпечує вентиляцію.

Розмір жіночих колгот: нюанси вибору

Розмір колготок залежить від зросту та ваги. Отже, якщо ви зустрінете примітку «one size» на пакуванні, будьте обережні!

Розмірні лінійки можуть відрізнятися також залежно від бренду, фасон та складу трикотажних конструкцій самих колготок. Ось чому перед купівлею завжди важливо ознайомлюватися з таблицею розмірів. Зазвичай її публікують на веб-сайті компанії-виробника та на зворотному боці упаковки.
Далі все, здавалося б, просто: дивіться на розмірну сітку на сайті та вибирайте модель, відповідну до своїх параметрів. Але задля особистого комфорту варто звернути увагу ще на кілька деталей.

Що більше, то краще

Якщо згідно з таблицею у вас вийшов проміжний розмір, вибір завжди слід робити на користь більшого (особливо якщо ви маєте розмір з діапазону plus size). Враховуючи щільну посадку колготок, краще, щоб вони були більш вільними, а не надто тісними.

Ще з невеликим запасом слід обирати розмір зимових колготок. Дехто думає, що теплі колготки меншого розміру забезпечать кращий утягувальний ефект, але це помилка. Все що ви отримаєте по факту — незручні колготки, які тиснутимуть у найделікатніших місцях.

Ажурні колготки також є сенс обирати трохи більшими. Тут до причин додається ще естетична: у замалих колготках-сітках ви ризикуєте створити ефект ковбаси на ногах. Інші ж принти просто можуть некрасиво деформуватися.

Plus size буває різним

Повнотілим жінкам та володаркам велики розмірів знадобиться більше підтримки, ніж та, яку може запропонувати звичайна пара колготок. Колготки екстравеликих розмірів часто розроблені зі спеціальним поясом, який не затискає талію. Також ці моделі мають еластичну ділянку у вигляді трусиків або шортиків, яка забезпечує надійну підтримку стегнам та сідницям. Яскравий приклад такого дизайну – колготки brabrabra з компресійним ефектом, які до того ж розподіляють тиск по всій довжині ноги.

Уважніше з коригувальними колготками

Такі моделі слід купувати тільки розмір у розмір, бо замалі будуть сповзати сильніше, ніж стандартні. Подумайте, чи зручно вам буде постійно підтягувати колготки?

Враховуйте відповідність посадки до власних параметрів

Наприклад, деякі дівчата низького зросту купують колготки з заниженою талією, щоб носити їх як звичайні. Проте якщо у таких моделей не дуже щільний пояс, вони можуть сповзати, навіть коли розмір вибрано правильно.

Стопа з сюрпризом

Будьте обережнішими з колготками, де чітко оформлено мисок та п’ятку. Так, якщо ви маєте велику або навпаки, дуже малу стопу, ви ризикуєте не вгадати. І п’ятка врешті буде або визирати над черевиком, або заважати десь на стопі. Тут краще віддавати перевагу брендам, де ви точно знаете, що стопа співпадає з вашою.

Як знімати мірки для визначення розміру колготок

  1. Визначте свій зріст у сантиметрах: зніміть взуття, встаньте до стіни та зробіть відмітку на рівні маківки.
  2. Визначте свою вагу у кілограмах. Зважуватися слід вранці, у легкій білизні (або без неї). Заміри протягом дня можуть виявитися недостатньо точними. Також можна підрахувати середній показник між вранішньою вагою та вечірньою (складіть ці значення та розділіть навпіл).
  3. Порівняйте отримані дані з цифрами у розмірній таблиці. На сайті Intimo це зробити простіше, бо там у загальні зведеній таблиці вказуються дані про зріст та вагу не лише у кг та см, а й у фунтах та дюймах (зручно для тих, хто купує моделі американських або британських торговельних марок). Крім того, в описі моделей при наведенні курсора на той чи інший розмір ви побачите параметри, які йому відповідають: ріст, вагу та об’єм стегон.

Стильна абетка: обираємо колготки за кольором

Існує думка, що наявність великої кількості кольорових колготок — прерогатива заможних людей. Ті, хто мають помірний достаток, задовольняются базовим гардеробом та скромною кольоровою гамою. Останнім часом з цією думкою можна часто сперечаються стилісти та інфлюенсери. По перше, у моді не перший сезон тримається стиль old money або «тиха розкіш» — якщо це не торжество стриманих кольорів. То я не знаю. Нарешті, база у кожного може бути різна — хтось, наприклад, збирає гардероб виключно у коричневому кольорі, а хтось носить переважно речі з «рокерським ухилом».

І все ж спробуємо визначитися з базовим колготочним гардеробом. Найбільш нейтральні кольорами є:

  • чорний
  • відтінки коричневого (кава, мокко, шоколад);
  • відтінки сірого (графіт, антрацит);
  • тілесна гама. Тут все не так просто, адже колір має гармоніювати з тоном саме вашої шкіри. Тобто у перелік тілесних відтінків потрапляють і беж, і шампань, і навіть карамель. Тілесні колготки краще обирати тонкі та без блиску. Якщо ж ви збираєтеся носити їх із кросівками, бажано одягати поверх помітні шкарпетки.

Щоб колготки не припадали пилом у шафі та активно носилися, обирати їх слід:

  • під колір взуття;
  • під колір сукні або спідниці.

Так, до чорного взуття підійдуть чорні непрозорі колготки, темно-шоколадні або чорні ажурні. До білого та сірого взуття краще взяти графітові або чорні колготки; до бежевого та коричневого — коричневі.

Ажурні колготки — з імітацією сітки чи мережива, а також із логотипами та принтами ефектно виглядають у однотонних образах. Там вони відіграють роль художнього акценту. У цьому випадку колір взуття обирається згідно з основним тоном колготок. Є ще нюанс: принтовані колготки візуально розширюють ноги, тому в поєднанні з довжиною міні не пасуватимуть дівчатам з повними ногами.

Кольорові однотонні колготки краще брати щільні (від 50-60 ден). Їх не обов’язково обирати під взуття, але вони мають перегукуватися з одним з кольорів образу (наприклад, кольором сумки або шарфу).

Купити колготки на Intimo.ua:

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.