Чоловіча термобілизна: про що треба пам’ятати?

Щоб мати ясний розум і здоров’я, народна мудрість радить тримати голову в холоді, а ноги в теплі. Хоч би хто був справжнім автором цього афоризму, про холод він, мабуть, висловився метафорично. Адже відморозити собі щось за негативної температури (хоч вуха, хоч ще щось) — така перспектива. Та й взагалі одяг завжди має бути по сезону, як і білизна. Поговоримо про те, на що слід звертати увагу при виборі чоловічої термобілизни.

  1. Не таке, як жіноче? Відмінності чоловічої термобілизни
  2. Вагові категорії термобілизни: на що вони впливають?
  3. Чому відведення вологи так важливе?
  4. Елементи зручності на чоловічій термеблі: шви, розмір
  5. Який матеріал найкращий для термобілизни?

Не таке, як жіноче? Відмінності чоловічої термобілизни

Почнемо з того, що термобілизна спочатку вважалася прерогативою спортсменів, мандрівників-екстремалів, рибалок, мисливців тощо. А більшість із них – саме чоловіки. Отже, на основну частину цільової аудиторії виробники орієнтуються.

Зараз про термобілизну прийнято говорити, що вона здебільшого унісекс. Лаконічний дизайн, відсутність декоративних деталей, помірна кольорова гама – чорний, темно-синій, сірий – такі речі можуть підійти як чоловікам, так і жінкам. Однак є нюанси: все вищезгадане стосується лише верхів: лонгслівів, джемперів, рідше футболок та майок. А ось жіночі легінси для чоловіка не будуть комфортні з суто біологічних причин: у чоловічих версіях є комфортні гульфіки.

Щодо дизайну, то зараз потрібно дивитися на речі ширше. Вже давно минули часи, коли кольорову гаму ділили на «хлопчачу» та «нехлопчачу». Тим більше, що і хлопчики з дівчатками давно виросли. Якщо душа прагне яскравості, ви завжди можете знайти лонгслів або комбінезон, наприклад, червоного або яскраво-блакитного кольору. Щоправда, такі моделі найчастіше виробляють спеціалізовані бренди для спортсменів. Повсякденні версії випускаються в помірній кольоровій гамі – суто з міркувань практичності: вони підходять майже до будь-якого осінньо-зимового чоловічого гардеробу.

Ще одна особливість, яка вважається більш чоловічою – зонування. Так, на різних ділянках тіла речі відрізняються щільністю тканини: наприклад, на колінах, ліктьових згинах та в зоні сонячного сплетення. До таких хитрощів виробники вдаються для рівномірного розподілу тепла між ділянками тіла – від тих, які при русі гріються сильніше до тих, що виділяють менше тепла. Як бачите, ця опція потрібна незалежно від ґендера. Втім, з такими зонами частіше випускають чоловічу термобілизну (його можна знайти за маркуванням Zoned Function і частіше в спортивних каталогах).

Вагові категорії термобілизни: на що вони впливають?

Один із найважливіших факторів при виборі чоловічої термобілизни – рівень теплоізоляції. Як не дивно звучить цей параметр залежить від ваги тканини. У виробників є градація з чотирьох різновидів: у кожного своє призначення та переваги.

  • Ультралегкий матеріал. Інша назва – “тканина з мікровагою”, на етикетці ви побачите слова ultralight. Матеріал має щільність до 100 г/м2 та підходить для активності при помірній та прохолодній температурі. Це може бути прогулянка парком або вуличне тренування на турніку або ще щось.
  • Легкий (щільність 100 г/м2, light або lightweight). У речах такої тканини вам також буде зручно в холодних температурах. Цю термобілизну можна надіти, наприклад, на пробіжку.
  • Середня вага (щільність 150-200 г/м2, позначка warm, middle weight або midweight). Така термобілизна вважається майже універсальною: її часто рекомендують туристам та спортсменам. Як правило, для речей із середньої категорії використовують змішані тканини: в основному шерсть із додаванням синтетики. Саме такий «коктейль» забезпечує універсальність: шерсть відповідає за відведення вологи, синтетика – за збереження тепла.
  • Тяжкі або екстратеплі тканини (250-270 г/м2, позначка extra warm, x-warm або heavyweight). Тут уже з назви матеріалу зрозуміло, що вироби з нього підійдуть для сильних холодів, зокрема, для підвищеної активності в таких умовах (катання на лижах чи сноуборді, робота на вулиці тощо). До супертеплої категорії термобілизни відносять переважно речі на флісі або з товстого вовняного полотна.

Чому відведення вологи таке важливе?

Цей момент є невід’ємною частиною будь-якого зимового вбрання. Не забувайте, що мета носіння термобілизни – утримання тіла у теплі. А щоб цей ефект не губився, ви повинні залишатися сухими.

У теплому середовищі терморегуляція відбувається за допомогою поту. Випаровування рідини зі шкіри допомагає відводити зайве тепло та охолоджуватися. Але на холоді цей процес може виявитися проблемою, якщо ви не одягнені відповідним чином. Коротше кажучи, мокра білизна – запорука вашої застуди. Ідеальна чоловіча термобілизна працює так: прибирає зайву вологу, переносячи її з базового шару до середнього. Найкраще з цим завданням справляються синтетичні матеріали та шерсть. А ось чиста бавовна не вважається вдалим вибором, хоча дитяча термобілизна з бавовни є ідеальним рішенням.

Елементи зручності на чоловічій термеблі: шви, розмір

Насамперед, запитайте себе: яка основна мета покупки термобілизни? Чи потрібна вона для повсякденного використання, збереження тепла при низьких температурах або забезпечення свободи рухів під час фізичної активності?

Враховуйте інтенсивність вашої діяльності та погодні умови. Придивіться до кожного елементу моделі, що сподобалася, адже це запорука вашого майбутнього комфорту (наприклад, рукава, капюшон і т.д). Деякі з цих деталей, можливо, були створені швидше ефектного образу, ніж практичності.

Придивіться до швів: виробники термобілизни зазвичай роблять їх плоскими та розміщують із зовнішнього боку. Це дозволяє уникнути натирання, що особливо зручно для штанів та пахв. Крім того, переконайтеся, що тканина досить міцна для того, щоб витримати тривале носіння та навантаження, а також багаторазове прання.

Також необхідно перевірити посадку термобілизни. Переконайтеся, що воно легке, не заважає вам рухатися, але забезпечує достатній рівень тепла. І вкотре вже нагадаю, що купувати термобілизну потрібно чітко за розміром. Адже термобілизна працює як друга шкіра, створюючи ізолюючий прошарок між тілом і тканиною верхнього одягу. Отже, білизна для теплих умов повинна бути вільною, а білизна, що обтягує, в холодну погоду утримує тепло тіла.

При цьому не забувайте, що тісні речі давлять і можуть заважати кровотоку, посилюючи ризик переохолодження. А занадто просторі — випускають тепло, створюючи «гарячі повітряні кишені». Помірно обтягуючі лонгсліви і кальсони дозволять уникнути цієї проблеми: ви зможете комфортно носити поверх них скільки завгодно додаткових шарів одягу.

Приділяйте особливу увагу гладкій поверхні – вона не дасть решті одягу чіплятися за термобілизну. До речі, саме для такого ефекту до вовняних моделей додають синтетичні волокна (і саме змішані варіанти ви зустрінете у продажу найчастіше).

Який матеріал найкращий для термобілизни?

Оскільки ми говоримо про варіанти утеплення, то найефективніші матеріали в цьому плані — вовна або суміш вовни і синтетики. “Золотим стандартом” слід вважати речі із вмістом мериносової вовни. Вона м’яка та ультратонка (за діаметром як третина людського волосся) і здатна забезпечити тілу максимальне тепло. Крім того, шерсть є екологічно чистим ресурсом, наприклад, вона розкладається в землі за рік.

На відміну від синтетичних волокон, мериносова пориста шерсть, тому вона чудово регулює температуру тіла, забезпечуючи теплоізоляцію і відводячи піт. А ще мериносова шерсть має природні антибактеріальні властивості. Завдяки цьому речі з неї стійкі до поглинання запахів, що буде дуже корисно, якщо ви вирушаєте в тривалий похід.

Нехай ваші покупки будуть практичними, а ваша зима теплою!

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.